url=

Aanleg achtertuin

10-06-2008

Het zelf aanleggen van een tuin kan een interessant avontuur zijn. De kans bestaat echter dat er gaandeweg een gebrek aan kennis of materieel ontstaat. Wat vaker voorkomt is echter het gebrek aan tijd. En op dat moment nemen wij het project graag van u over.

Ook bij deze familie was dat het geval. Er was een gebrek aan tijd en de achtertuin wilde maar niet opschieten. Leafs Garden Projects werd benaderd en al snel bleek dat er een heel duidelijk plan was opgesteld. Er reste enkel nog de keuze in de steenformaten en het bestellen van de materialen.

Omgedraaide U-Elementen

Omgedraaide U-Elementen

Bloembakken

Het gazon zou uiteindelijk hoger komen te liggen dan de bestrating onder het afdak. Om deze overgang zo natuurlijk mogelijk te maken werd er een oplossing bedacht om deze heel stevig te maken en tegelijkertijd in een bloembak te veranderen. Daarvoor werden antracietkleurige U-elementen gebruikt. Door deze met de opening naar boven te keren wordt er in feite een open bak gecreëerd. We plaatsten er een aantal op een rij en gebruikten vervolgens een speciaal hoek-element om de grote bloembak een begin en een eind te geven. De elementen werden in een met cement gestabiliseerd zandbed geplaatst om ervoor te zorgen dat de elementen op hun plek blijven.

Het nieuwe gazon

Het nieuwe gazon

Gazon

Het oude gazon had flink te lijden gehad. Er was onlangs een gedeelte aan het huis bijgebouwd en hierbij werd het gazon gebruikt als opslagplaats. Wanneer een gazon wordt afgedekt, gaat het hard achteruit omdat het licht, vocht en zuurstof nodig heeft. Men kan dan wachten totdat het gazon zich op natuurlijke wijze herstelt maar dat kan, afhankelijk van de situatie, vaak een heel groeiseizoen duren.

Het bestaande gazon werd daarom verwijderd, de grond losgewerkt en vervolgens werd er met behulp van graszoden een nieuw gazon aangelegd. Het belangrijkste bij het gebruik van graszoden is dat de grond goed losgewerkt wordt. Hierna moeten de graszoden aaneengesloten worden gelegd, aangedrukt worden met een wals en vervolgens goed worden voorzien van water. Vooral na de aanleg is het van belang dat de zoden goed nat gehouden worden om er zo voor te zorgen dat de graszoden goed kunnen aarden.

Het nieuwe terras met aansluitend de bloembak

Het nieuwe terras met aansluitend de bloembak

Bestrating

Een groot deel van dit project bestond uit het aanleggen van bestrating. Onder het afdak werd er gekozen voor een terras met grote 50x50cm tegels. Op deze manier werd er een visueel zo groot mogelijk oppervlak gecreëerd. Het belangrijkste hierbij is voor een tegelmaat die kiezen waarbij er zo weinig mogelijk tegels gesneden moeten worden. Bijvoorbeeld bij een oppervlakte met een zijde van 5 meter kunnen er eenvoudig 5 tegels van 1×1 meter gebruikt worden. Echter bij een oppervlakte met een zijde van 4.5 meter is het beter om tegels van 50x50cm te nemen zodat het patroon niet wordt vestoord door een rij tegels die in maat afwijken van de rest.

Speciale trapelementen

Speciale trapelementen

Ook rondom het tuinhuisje werd een bestrating aangebracht van 1 meter breed. De bestrating werd gelegd in een met cement gestabiliseerd zandbed en werd opgesloten met opsluitbandjes. Op deze manier kan de bestrating door toedoen van (regen)water niet wegdrijven of verzakken. Verder werd er van speciale trapelementen een trapje gemaakt in de overgang tussen het terras en het gazon dat een kleine halve meter hoger lag.