url=

Aanleg voor- en achtertuin

17-11-2008

Bij nieuwbouw woning is het vaak zo dat de aannemer de aanleg van de tuin aan de nieuwe bewoners overlaat. Vaak blijft de tuin dan nog lang na het betrekken van de woning onaangeraakt. Het is echter geen prettig thuiskomen in een huis waarbij de buitenruimte uit grond met onkruid bestaat.

De indeling is bekend

De indeling is bekend

Ook in dit geval hadden de kersverse bewoners van het nieuwe huis nog vrij weinig tijd gehad om iets aan hun tuin te doen. De uitdaging was om bij de reeds aangelegde bestrating een ontwerp en beplantingsplan te maken en uiteindelijk de buitenruimte in een gezellige tuin om te toveren.

Ook de voortuin werd aangepakt

Ook de voortuin werd aangepakt

Beplanting

Het merendeel van het werk in deze aanleg bestond uit beplanting omdat de bestrating al aanwezig was. De plantvakken waren hierdoor een vast gegeven en hoefden alleen nog ingedeeld te worden. Hierbij had de familie een uitgesproken voorkeur voor bepaalde beplanting en kleurgebruik in de tuin. Zowel de voor- als de achtertuin stond een flinke metamorfose te wachten.

Veel jong groen

Veel jong groen

Er werd besloten om vooral zoveel mogelijk de verschillende bloeiperioden te bestrijken. Door planten met dezelfde bloeiperioden te verdelen over de verschillende plantvakken is er altijd veel kleur aanwezig, wat de levendigheid van de tuin ten goede komt. Als accenten in de plantvakken werden er, naast veel vrij laagblijvende beplanting, ook enkele solitairen geplant die voor de nodige varatie zorgen. Ook werden er een aantal leibomen geplant om meer privacy te creëren en de tuin een intiemer karakter te geven.

Draadschermen met Hedera

Draadschermen met Hedera

Aan het zicht onttrokken

Het is tegenwoordig heel gewoon om één of meerdere afvalbakken te hebben. De onaangename lucht die de meeste bakken na verloop van tijd verspreiden zorgt ervoor dat de afvalbak over het algemeen in de achtertuin terechtkomt. Het is dan een goed idee om ervoor te zorgen dat er in de tuin een plek is voor zulke bakken en de bak zelf niet zichtbaar is. In dit geval hebben we door middel van draadschermen van 90cm breed en 1m80 hoog in een u-vorm te plaatsen, een hoek gemaakt waarin de bak geplaatst kan worden. Aan de voet van de schermen is Hedera geplant die langs de schermen omhoog geleid is. Op die manier wordt er een groene afscherming gemaakt en is de bak aan het zicht onttrokken.