url=

Renovatie achtertuin

24-04-2009

Pas geleden werden we benaderd door een familie die hun achtertuin wilde aanpakken. De tuin was al een aantal jaren hetzelfde en de familie wilde graag het een en ander aangepast hebben.

De wensen

De familie wilde graag een beter en mooier aangeklede achtertuin. Een achtertuin die uitnodigt en gezellig is. Een achtertuin die bovenal ook het gehele jaar door voorziet in een prachtige beplanting. Ook een tweede terras stond op het verlanglijstje.

Terras direct na de aanleg

Terras direct na de aanleg

Het terras

Toen men ons vroeg naar de mogelijkheden van een tweede terras, bleek dat er al goed was nagedacht over de afmetingen. Alleen de hoogte van het terras was nog niet bepaald. Omdat de omliggende achtertuinen veelal waren opgehoogd was de hoogte van het terras een belangrijk aandachtspunt. Omdat er een border achter het terras lag werd er gekozen om het terras iets hoger te leggen, zodat bij hevige regenval het terras niet zou worden overspoeld met aarde uit de border.

Verder werd er gekozen om de stijl van het reeds aanwezige terras aan te houden. Dat betekende dat ook het nieuwe terras zou worden gemaakt van Chinese hardsteen, een natuurproduct met in dit geval een zogenaamde “gezoete” toplaag. Gezoet betekent in deze context dat de steen gepolijst is.

Het terras werd gelegd zonder voegen om visueel een zo groot mogelijk en rustig ogend oppervlak te creëren. De opsluitbandjes van Chinese hardsteen werden geplaatst in een gestabiliseerde ondergrond. Dit wil zeggen dat het zandbed verrijkt wordt met cement, zodat er een verlijming ontstaat tussen het zandbed en de bandjes. Op die manier blijven, zelfs bij zwaardere weersomstandigheden, de bandjes en het terras onverstoord.

Het eindproduct

Het eindproduct

Beplanting

De beplanting was voor de renovatie vrij eenvoudig. Veel beplanting bloeide in dezelfde periode waardoor de tuin er slechts enkele maanden per jaar daadwerkelijk uitnodigend uitzag. Om het gehele jaar te kunnen genieten van de tuin, werden de borders aangepast en een beplantingsplan opgesteld. Er werd gekozen voor verschillende planten met verschillende bloeitijden die in verschillende borders geplaatst werden. Hierdoor is de tuin het hele jaar gevuld met veel kleur waardoor de tuin een warmer karakter krijgt.

De Liquidambar Styraciflua als leiboom

De Liquidambar Styraciflua als leiboom


Een specifieke vraag was er naar een Liquidambar Styraciflua, ook wel Amberboom genaamd. Als leiboom werd deze gebruikt om de tuin een intiemer karakter te geven. De amberboom heeft voornamelijk in de herfst zijn meest opvallende uiterlijk. De bladeren verkleuren dan langzaam van groen naar fel rood. De bomen die we geplaatst hebben zien er dan ook prachtig uit in het voorjaar, in de zomer en in de herfst.

Er waren echter een aantal planten die al aanwezig waren in de tuin die de familie graag wilde behouden. Deze werden her en der in de borders ondergebracht, maar voornamelijk in de twee kleine perkjes aan de voorste hoeken van het nieuwe terras. Deze twee perkjes maken het geheel af en zorgen dat het terras mooi aansluit bij de rest van de tuin.